Een hypotheek oversluiten

Een hypotheek oversluiten in Groningen doe je bij Van Dijk Financieel Advies, ik help je met alle vraagstukken omtrent het oversluiten van een hypotheek. Een eerste vrijblijvend gesprek is gratis.

Een hypotheek oversluiten betekent dat jouw huidige hypotheek wordt afgelost en een nieuwe hypotheek wordt afgesloten. Dat kan zijn bij je huidige geldverstrekker, maar dat kan ook bij een andere geldverstrekker zijn.
Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin het zinvol kan zijn om je hypotheek over te sluiten. Je kunt hierbij denken aan:

• Een verbouwing van je huidige woning
• Een daling van de maandlasten
• Het aflopen van een rentevast periode
• Een verandering in je persoonlijke situatie
• Overwaarde van je huis

Ik help je graag om te bepalen of het voor jou zinvol is om je hypotheek over te sluiten. Neem contact met mij op een voor een vrijblijvend gesprek.

Waar moet ik rekening mee houden bij het oversluiten van mijn hypotheek?

Er zijn aan het oversluiten van een hypotheek wel een aantal voorwaarden verbonden.

• Zo moet de waarde van je woning hoger of gelijk zijn aan het nieuwe hypotheekbedrag. Als je woning “onder water” staat is de kans klein dat er een geldvertrekker is die je een hypotheek wil aanbieden.

• Je huidige hypotheekvorm is ook van belang. Sommige vormen kun je haast niet aanpassen. Het kan ook zijn dat een aanpassing van je hypotheek geen voordeel oplevert.

• Je gaat extra kosten betalen voor het oversluiten van je hypotheek, dus het moet wel voldoende voordeel opleveren om je hypotheek over te sluiten.

Het is dus belangrijk dat er een goede afweging wordt gemaakt. Juist omdat er opnieuw kosten gemaakt moeten worden. Als de maandlast iets omlaag gaat maar je moet een aantal jaren langer betalen, lijkt het in eerste instantie mooier dan het in werkelijkheid is. Ik reken dit graag samen met je uit.

Welke kosten moet ik betalen als ik mijn hypotheek oversluit?

Je betaald altijd kosten als je een hypotheek gaat oversluiten. Zo zul je advieskosten moeten betalen aan de hypotheekadviseur. Het kan zijn dat je woning opnieuw getaxeerd moet worden, dus betaal je taxatiekosten. Als je daadwerkelijk een nieuwe hypotheek gaat sluiten zal dit bij de notaris moeten worden geregeld en dus betaal je dan ook notariskosten.

Daarnaast kan het zijn dat je een boeterente moet betalen. Dit komt voor zodra je een bestaande hypotheek vóór het einde van de rentevast periode oversluit. Als je je hypotheek oversluit aan het einde van de rentevast periode zul je geen boeterente hoeven te betalen.

Het is fijn om een overzicht van alle te verwachten kosten te hebben als je van plan bent om je bestaande hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Ik kan voor je berekenen of oversluiten voor jou verstandig is.

Wat ga ik voor je doen?

• In een oriënterend gesprek ga ik samen met jou kijken of oversluiten verstandig is. We vergelijken jouw huidige maandlast met de maandlast van een nieuwe hypotheek.

• We maken een overzicht van je oude en nieuwe hypotheeklasten en ik geef je inzicht in de voor- en nadelen van oversluiten.

• Als het voordeel oplevert gaan we de geldverstrekkers wat meer onder de loep nemen. We kijken daarbij niet alleen naar de laagste rente maar ook naar de voorwaarden. Hierbij houden we rekening met jouw financiële positie, de eventuele risico’s die je wel of niet wilt lopen en alle andere zaken die van belang zijn.

• We gaan de huidige geldverstrekker vertellen wat de plannen zijn en vragen een nieuwe geldverstrekker om een offerte.

• Zodra de nieuwe geldverstrekker akkoord is maken we een afspraak bij de notaris om alles rond te maken, ik ga dan indien gewenst graag met je mee.

Wellicht vind je dit ook interessant:

Hypotheekrente
Hypotheek check