Hypotheek rente

Hypotheek rente, hoe werkt het?

Als je een hypotheek wilt afsluiten of een bestaande hypotheek wilt oversluiten is het goed om je te verdiepen in de hypotheekrentes.

De hoogte van je hypotheekrente is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De hypotheekvorm
  • Vaste of variabele rente
  • De looptijd van de vaste rente
  • De hoogte van de hypotheek

De hypotheekvorm

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je kiezen uit verschillende hypotheekvormen.

  • Annuïteitenhypotheek

Je betaalt een vast bruto bedrag gedurende de gehele looptijd. Een deel van dit bedrag is aflossing en een deel is rente. Het brutobedrag blijft constant hetzelfde, het nettobedrag wordt steeds hoger omdat er steeds minder hypotheek open staat en je dus minder rente terug krijgt. Aan het eind van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost.

  • Lineaire hypotheek

Je betaalt gedurende de looptijd elke maand een vast bedrag aan aflossing en betaalt daarnaast rente. Het brutobedrag daalt omdat er steeds minder hypotheek openstaat en je dus steeds minder rente moet betalen. Aan het eind van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost.

  • Aflossingsvrije hypotheek

Hier betaal je alleen de hypotheekrente over het hypotheekbedrag. Je hypotheekschuld blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde. Je kunt wel tussentijds aflossen, waardoor je hypotheek daalt en hiermee de verschuldigde rente dus ook. Maar dat hoeft dus niet. Aan het eind van de looptijd is je hypotheekschuld nog even hoog. Om deze hypotheekschuld af te lossen zul je je huis dus moeten verkopen.

Vaste of variabele hypotheekrente

Bij een vaste hypotheekrente blijft het rentepercentage gelijk gedurende het aantal jaren waarvoor je kiest. De periode waarvoor je deze vast kunt zetten varieert van 1 tot 30 jaar.

Bij een variabele hypotheekrente kan het rentepercentage elke maand stijgen of dalen. Dat kan voordeliger zijn, omdat dit percentage over het algemeen lager is dan bij een vaste rente. Maar het geeft ook meer onzekerheid voor de toekomst.

De looptijd van de vaste hypotheekrente

De looptijd van de rente, ook wel rentevast periode genoemd kan variëren van 1 tot 30 jaar. Over het algemeen geldt; hoe langer de rentevast periode,hoe hoger het rentepercentage.

Het kan aantrekkelijk zijn om te kiezen voor een korte rentevast periode omdat deze rente het laagst is. Maar bij een snel stijgende hypotheekrente kan dit zeer nadelig uitwerken.

De hoogte van de hypotheek

De hoogte van het hypotheekbedrag hangt ook weer samen met de rentevast periode. Bij een korte rentevast periode loop je het risico dat de maandelijkse hypotheeklasten ineens heel erg kunnen stijgen. Om rekening te houden met dit risico hebben hypotheekinstellingen en toezichthouders bepaald dat het maximaal te lenen bedrag bij een korte rentevast periode lager is dan bij een langere rentevast periode.

Wat zijn de huidige hypotheekrente percentages?

In onderstaand overzicht vind je de laagste hypotheekrente per rentevaste periode. Ideaal als je op zoek bent naar een hypotheek met de laagste rente: je kunt deze eenvoudig vinden en tegelijkertijd een onafhankelijk advies aanvragen. Selecteer de variabele rente of de periode van 5, 10, 20 of 30 jaar rentevast. Er worden meer dan 30 hypotheken op prijs vergeleken, zodat de goedkoopste hypotheek voor jou naar voren komt.

Bekijk de actuele hypotheekrente

Let op! Een hypotheek met de laagste hypotheekrente is niet persé de meest geschikte hypotheek voor jou. Meerdere factoren spelen hierin een rol. Het is ook belangrijk om de hypotheekvoorwaarden met elkaar te vergelijken, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Wij kunnen je hierbij helpen. Vraag gratis en vrijblijvend een onafhankelijke hypotheekvergelijking aan. Wij helpen je met de keuze voor de beste en goedkoopste hypotheek.