Scroll Top

Hypotheek oversluiten

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin het zinvol kan zijn om je hypotheek over te sluiten. Je kunt hierbij denken aan een verbouwing van je huidige woning, een daling  van de maandlasten of het aflopen van een rentevast periode. Ik help je graag om te bepalen of het voor jou zinvol is om je hypotheek over te sluiten. Er zijn wel een aantal belangrijke punten die je in de gaten moet houden, ik informeer je daar graag over.

Waar moet je rekening mee houden bij het oversluiten van een hypotheek?

  • De waarde van je woning. Je mag niet meer lenen dan de waarde van je woning.
  • De huidige hypotheekvorm. Sommige vormen laten een aanpassing lastig toe.
  • De kosten bij het oversluiten. Vaak moet je opnieuw advieskosten betalen en is er een boeterente.

“Het is dus belangrijk dat er een goede afweging wordt gemaakt. Juist omdat er opnieuw kosten gemaakt moeten worden. Als de maandlast iets omlaag gaat maar je moet een aantal jaar langer betalen, lijkt het in eerste instantie mooier dan het in werkelijkheid is. Ik reken dit graag samen met je uit.”

Kosten bij het oversluiten

Je betaald bijna altijd kosten als je een hypotheek gaat oversluiten. Dit kan bijvoorbeeld een boeterente zijn. Dit komt altijd voor zodra je een bestaande hypotheek voor het einde van de rentevast periode oversluit. Maar ook advieskosten die je aan een hypotheekadviseur betaald horen hierbij.

Ga je een hypotheek aan het einde van de rentevast periode oversluiten dan betaal je geen boeterente.

Het is fijn om een overzicht te hebben als je van plan bent om je bestaande hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Ik kan voor je berekenen of oversluiten voor jou verstandig is.

Wat doe ik voor je?

  1. In het oriënterende gesprek gaan we kijken of oversluiten verstandig is voor je. We vergelijken je huidige maandlast met de nieuwe. Daarnaast bekijken we samen wat het betekent tot het einde van de looptijd. We maken een overzicht van je oude en nieuwe hypotheeklasten en ik geef je inzicht in de voor- en nadelen van oversluiten.
  2. Als het voordeel oplevert gaan we de geldverstrekkers wat meer onder de loep nemen. We kijken daarbij niet alleen naar de laagste rente maar ook naar de voorwaarden. Hierbij houden we rekening met jouw financiële positie, de eventuele risico’s die je wel of niet wilt lopen en alle andere zaken die van belang zijn.
  3. We gaan de huidige geldverstrekker vertellen wat de plannen zijn en vragen een nieuwe geldverstrekker om een offerte.
  4. Zodra de nieuwe geldverstrekker akkoord is maken we een afspraak bij de notaris om alles rond te maken, ik ga dan indien gewenst graag met je mee.