Hoe bereken ik nu de kosten koper?

Tijdens de hypotheekgesprekken vragen klanten mij vaak : ‘Hoe hoog zijn de kosten koper?’ en ‘Kan ik die kosten dan ook meefinancieren?’ Het antwoord op deze vragen is niet eenduidig en hangt af van meerdere factoren. Eén daarvan is het bedrag dat je betaalt voor het huis dat je koopt. Ook is de waarde van het huis van belang. De waarde van de woning kan namelijk anders zijn dan het bedrag dat je er voor betaalt.

In de huidige markt zie je regelmatig dat er meer wordt betaald dan de daadwerkelijke waarde van de woning. Daarnaast is de overdrachtsbelasting van belang. De overdrachtsbelasting bedraagt momenteel 2% van de koopsom van de woning.

Indien men gebruik wil maken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) dan zijn daar ook extra kosten mee gemoeid. Voor de NHG (maximale hypotheeksom € 265.000,00) betaal je namelijk eenmalig een bedrag. In 2018 is dit 1% over het totale hypotheekbedrag.

Ook zijn er kosten die niet afhankelijk zijn van de koopsom of de marktwaarde van de woning. Dit zijn de kosten voor de notaris, taxateur en hypotheekadviseur. Deze kosten bedragen in totaal gemiddeld € 4.000,- en worden vaak gemaakt voor het verkrijgen van de hypotheek.

Bij de overdracht van het huis stelt de notaris twee aktes op: een hypotheekakte (dit betreft een overeenkomst tussen de geldverstrekker en de koper) en een leveringsakte waarin het eigendom wordt overgedragen aan de koper. De kosten die een notaris hiervoor in rekening brengt bedragen gemiddeld € 1.000,00.

De woning zal ook moeten worden getaxeerd zodat de geldverstrekker weet dat de woning ook het bedrag waard is wat men er voor wil lenen. De kosten voor een taxatierapport bedragen gemiddeld € 500,-.

Tot slot zijn er de kosten voor het inschakelen van een hypotheekadviseur. Deze kosten kunnen geschat worden op € 2.500,-.

Kunnen bovenstaande kosten dan worden meegefinancierd? Sinds 2018 mag de hypotheek maximaal 100% van de marktwaarde bedragen. Dat is lager dan voorgaande jaren toch zijn er soms mogelijkheden.
Het is overigens niet zo dat indien je kiest voor een goedkopere woning alle kosten kunnen worden meegefinancierd!

Meer weten? Neem dan contact voor een gratis en vrijblijvende afspraak!