Scroll Top

Duurzaam wonen

In Nederland is ongeveer 75% van de woningen nog niet goed geïsoleerd. Hier is dus nog veel winst te behalen voor het klimaat. Met een aantal kleine investeringen kun je toch veel energie besparen en daarmee duurzaam wonen.

Welke stappen kan ik zetten naar duurzaam wonen?

Er zijn een aantal aanpassingen die relatief eenvoudig zijn en daarmee ook niet veel geld kosten. Denk hierbij aan het dichten van tochtgaten en kieren. Uiteraard kun je ook besluiten om meer te investeren en je energierekening maandelijks fors lager te laten uitkomen. Hieronder geef ik een aantal tips waarmee je je energierekening naar beneden kunt brengen.
Bedenk wel: Isolatie betekent ook ventilatie!!

Dubbel glas, HR++ glas en triple glas

Vervang het glas in je huis. Kies hierbij voor Dubbel glas, HR++ glas of Triple glas.

Bij een gemiddelde tussenwoning kun je per maand ongeveer € 20,- besparen door HR++ glas en triple glas te plaatsen, dat is € 240,- per jaar! Je bespaart elke maand veel energie en dus ook geld en je levert hierdoor een bijdrage aan een beter klimaat. Door de betere isolatie blijf de warmte beter in huis en heb je minder hinder van geluid van buiten.

Wist je dat als het aanbrengen van HR++ glas of triple glas combineert met bijvoorbeeld het isoleren van je vloer, gevel of dak er een aantrekkelijke subsidieregeling bestaat! Je kunt dan 20% van de kosten terugkrijgen.

Zonnepanelen

Plaats zonnepanelen

Door het plaatsen van 10 panelen kun je per jaar ongeveer € 450,- besparen. Dit is gebaseerd op de huidige prijzen. De verwachting is dat de prijs voor energie zal stijgen, door het plaatsen van zonnepanelen zul je daar minder last van hebben. De kosten voor het plaatsen van 10 panelen met alle toebehoren bedragen ongeveer € 4.600,-. Van deze kosten kun je de btw terugvragen van de Belastingdienst. Dat zal in dit voorbeeld € 800,- zijn.  Zonnepanelen zijn een aantrekkelijke investering en je draagt bij aan een beter klimaat.

HR++ verwarmingsketel

Plaats een HR++ Verwarmingsketel

Door het plaatsen van een combi of HR-E CV ketel bespaar je op je stookkosten. De nieuwe standaard gaat worden verwarmen zónder aardgas. Door je nieuwe hr-ketel te combineren met een warmtepomp op elektriciteit kun je een subsidie krijgen en dat maak het nog aantrekkelijker!

Dakisolatie

Door je dak goed te isoleren kun je bij een verwarmde zolder ongeveer € 650,- per jaar besparen. Bij een onverwarmde zolder is dat nog steeds € 400,- per jaar. Slechte isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis.

Ook al weet je dat je dak is geïsoleerd, het is nog steeds verstandig deze te laten checken. De meeste daken blijken namelijk maar matig te zijn geïsoleerd en voor verbetering vatbaar. Doordat je minder hoeft te stoken lever je ook weer een bijdrage aan het klimaat.

Spouwmuurisolatie

Een andere slimme isolatieverbetering van je huis is spouwmuurisolatie. hierdoor heb je lagere energiekosten en het is goed voor het milieu.  Kosten bij een tussenwoning zijn ongeveer € 800,- De besparing per jaar zal dan zo’n € 210,- zijn.

In 4 jaar heb je de investering dus terugverdiend!

Vloerisolatie

Ook vloerisolatie bespaart energie en draagt dus positief bij aan het klimaat. Besparing per jaar aan energiekosten is ongeveer € 210,-. Als we weer uitgaan van een tussenwoning. Daarnaast is vocht in de kruipruimte verleden tijd!

Duurzame maatregelen en de hypotheek

Als je je woning energiezuinig maakt kun je bij een aantal banken korting krijgen op je hypotheek. Dit kan je zo maar een aantal honderden euro’s per jaar schelen. Daarnaast zijn er banken die speciale duurzaamheidsleningen aanbieden. Met het geld van deze leningen kun je dus duurzame aanpassingen in je huis verwerken.